Geplaatst op

Help, mijn kind heeft koorts!

Je kind heeft koorts. Wat nu? Geef je hem of haar paracetamol? En mag je eigenlijk naar buiten met koorts? Drogisterij Andrea geeft antwoord op vijf veelgestelde vragen.

Is het beter om bij koorts wel of juist geen koortsverlagende middelen zoals paracetamol te geven?

Over het algemeen is er geen bezwaar tegen het geven van paracetamol. Het kind zal zich er beter door voelen. Artsen houden er als ze het weten bij de beoordeling van de toestand van een kind wel rekening mee dat je paracetamol hebt gegeven.

Waar komt het advies vandaan om kinderen met koorts niet te dik te kleden?

Jonge kinderen, maar vooral ook baby’s kunnen hun temperatuur niet goed zelf regelen. Wanneer kinderen koorts hebben en te warm zijn gekleed kan hun lichaamstemperatuur flink oplopen. Kleed je kind daarom luchtig, dan blijft de temperatuur hopelijk binnen de perken.

Wanneer heeft mijn kind het risico op een koortsstuip?

Koortsstuipen ontstaan bij kinderen die op de een of andere wijze daar gevoelig voor zijn. De stuip kan bij aanhoudend hoge koorts optreden, maar ook zelfs al als er een stijging optreedt van bijvoorbeeld 37,8 ℃ naar 38,4 ℃. Koortsstuipen komen met name voor rond de anderhalf jaar. Onder zes maanden en boven zes jaar zie je ze niet meer.

Wanneer moet ik me bij koorts ongerust maken?

De toestand van je kind blijft altijd de belangrijkste graadmeter om in de gaten te
houden. Koorts is een uiting van een infectie. Hoe ziek je kind daarbij wordt, lees je af uit zijn of haar gedrag en verschijnselen zoals ze hierboven staan. De koorts op zichzelf is wel belangrijk om te volgen, maar is niet doorslaggevend bij de beoordeling van het ziek zijn.

Mag mijn kind naar buiten als het koorts heeft?

De koorts alleen is geen reden om binnen te blijven. Waarschijnlijk heeft je kind nu echter toch niet zoveel zin om naar buiten te gaan omdat het zich ziek voelt. Het is meer de algehele toestand bij het ziek zijn die bepaalt of je kind binnen zal blijven